Vodič za efikasno korišćenje veštačke inteligencije u SEO optimizaciji

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218

Vodič za efikasno korišćenje veštačke inteligencije u SEO optimizaciji

ai.jpg


Korišćenje veštačke inteligencije u SEO optimizaciji može da bude zanimljivo i uzbudljivo, ali se pobrinite da od samog početka znate šta radite, i da upravljate svojim očekivanjima. Pripremili smo za vas svojevrsni vodič za efikasno korišćenje veštačke inteligencije u SEO optimizaciji, pa ako ste u ovoj branši, nastavite da čitate, jer ćete sasvim sigurno pronaći mnogo načina da se i sami oprobate u tome.

Za početak, hajde da vidimo na šta se uopšte odnosi veštačka inteligencija kada je u pitanju SEO?

Veštačka inteligencija za SEO odnosi se na umetnost i nauku korišćenja njenih alata, u cilju poboljšanje rangiranja stranice u rezultatima pretrage na Google. Znači, ono za šta se SEO optimizacija i inače odnosi, ali uz pomoć veštačke inteligencije jer, budimo iskreni, naučili smo da je koristimo za mnogo toga u svom poslu, i činimo to kad god je moguće.

A kako alati veštačke inteligencije mogu da poboljšaju vašu SEO strategiju?

AI (Artificial Intelligence) alati mogu da poboljšaju vašu SEO strategiju tako što vam pomažu da automatizujete analizu podataka, precizno identifikujete trendove u ponašanju korisnika i sagledate sugestije za optimizaciju sadržaja. A sve to vam štedi vreme, pružajući vam više prostora da dublje zaronite u strategiju i naravno, da se bavite onim kreativnijim delom u kome veštačka inteligencija ipak ne može da pobedi čoveka. Ali naravno, da biste ostvarili beneficije koje AI pruža, morate da imate prave alate.

A koji su to najbolji alati veštačke inteligencije za SEO, i kako se koriste?

Kako je pristupačna veštačka inteligencija stigla na scenu, pokrenula je pravu lavinu u izradi novih alata i taktika, zbog čega je ponekad teško prepoznati šta je zaista dobro, i šta raditi, a šta ne?!

Za početak, radite na upravljanju svojim očekivanjima. Neki tvrde da je veštačka inteligencija postala deo SEO optimizacije još 2016. godine, kada je Google počeo da je koristi za pokretanje svog algoritma rangiranja. Ali, tek poslednje dve-tri godine, većina ljudi može da koristi pristupačnu, koherentnu veštačku inteligenciju.

A šta to znači za nas? Pa, može se reći da je ova tehnologija još uvek u povoju. Nove primene veštačke inteligencije za SEO otkrivaju se svakog dana, i novi alati se lansiraju skoro na nedeljnom nivou. Naravno, nemojte da osećate pritisak da ih isprobate sve, i ne verujte u priče da sa njima možete da dobijete trenutne rezultate. To ni ranije nije bilo moguće, pa nije ni sada. Zato ostanite fokusirani na ono što vama lično odgovara.

Ne koristite veštačku inteligenciju za SEO bez detaljnog plana


planiranje.jpg


Fotografija: Unsplash

Veštačkoj inteligenciji su potrebni jasni ciljevi i smernice. Ona je moćna, ali ne radi ništa sama od sebe, i lako se zbuni, ako niste bili precizni kod upita. Zato, kada počnete da je koristite za SEO, postavite specifične SEO ciljeve i ključne pokazatelje učinka, za alate AI koje koristite. Postavite skupove podataka, prilagodite napredne filtere, i investirajte u vaše podsticaje. Ako radite sa generativnom veštačkom inteligencijom, dajte povratne informacije kako biste prilagodili izlaz koji dobijate.

Kao što smo već pomenuli, neka vam AI za SEO uštedi vreme. A evo i nekoliko primera šta to ona može da radi:

# AI može da vam pomogne da analizirate svoje SEO podatke.
Platforme od Google Analytics do ChatGPT mogu da pregledaju podatke, identifikuju obrasce i pronađu trendove koje biste vi, možda i prevideli.

# AI može da vam pomogne da kreirate grafike visokog kvaliteta sa istim podacima u svega nekoliko sekundi. Tableau je dobar alat za vizualizaciju podataka koji koristi AI, ali ima i mnogo drugih.

# AI može da vam pomogne da predvidite kako bi popravke SEO-a mogle da se ponašaju. Pogledajte alate poput ClickFlow da biste pokrenuli testove, videli prediktivnu analitiku i saznali koji vam je sledeći SEO zadatak.

Ali, ne zaboravite da postoje i drugi moćni alati za SEO. Tu su stari i već dobro poznati divovi poput Moz, Ahrefs, Semrush i Screaming Frog, koji svoju popularnost nisu stekli bez razloga. Oni možda već tiho lansiraju revolucionarne alate za SEO koje pokreće veštačka inteligencija - uključujući Content Asistenta koji je spreman da vam pomogne da nadogradite i optimizujete svoj sadržaj u realnom vremenu.

Počnite još odmah sa korišćenjem veštačke inteligencije za SEO, kako biste videli šta zaista funkcioniše. Dajte im da generišu blago različite verzije naslova sadržaja, metapodataka, struktura i još mnogo toga. Zatim, pokrenite testove da vidite šta najviše zadovoljava vaše korisnike i Google.

Ipak, nikada ne ignorišite sopstveno učenje i usavršavanje

Mašinsko učenje možda je tema o kojoj se razgovara, ali vaše učenje je daleko važnije. A kao što smo već ranije apsolvirali, SEO optimizacija je posao koji se nikada ne završava. Uložite u svoje kontinuirano obrazovanje i ostanite informisani o onome što se dešava u širim svetovima, kako SEO optimizacije, tako i AI.

Čitajte blogove na tu temu, posvetite vreme učenju i unapređujte svoje veštine inženjeringa podsticaja. Ovaj svet se toliko brzo menja, da ako zapustite sopstveno obrazovanje na neko vreme, teško ćete uopšte moći da ga stignete. Osećaćete se kao da trčite za vozom, koji stalno ubrzava.

Neka vam AI bude polazna tačka za content

Da se razumemo, AI vam sasvim sigurno neće napisati savršeno optimizovan šekspirovski sonet. A ako ga i napiše, on sigurno neće biti dobar. Ali, ono u čemu može da vam pomogne je da izbegnete “sindrom prazne stranice”.

Zato razmislite o korišćenju generativne AI za konturisanje ili strukturiranje vašeg sadržaja sa SEO, da biste ostali organizovani i fokusirani. Ili, proverite sposobnost HubSpot asistenta za sadržaj, da vam pomogne u idejama i generisanju sadržaja koji su optimizovani ključnim rečima direktno unutar ovog ekosistema.

Neka vam AI alati preporuče šemu označavanja, pomognu u načinima izražavanja stvari ako ste se zaglavili, ili vam daju koji pasus, koji ćete moći da preformulišete i uredite prema vašim jedinstvenim ciljevima. Ali, znajte da vam za sjajan SEO sadržaj nije dovoljna samo AI. Ona može da vam pomogne da uštedite vreme i pojednostavite svoj proces, ali je ljudski dodir neophodan kako biste osigurali tačnost, kreativnost, empatiju i kontekst. Jer, to je ono što AI definitivno ne može.

“Postavi i zaboravi” nikada nije dobra politika, pa isto važi i kada je u pitanju AI za SEO

mali-ai-na-klupi.jpg


Fotografija:
Unsplash

Zapamtite da AI nije čarobni štapić koji trenutno poboljšava vaše SEO rangiranje. To je alat koji se koristi na osnovu podataka koji vam pomažu da donesete informisane odluke i pojednostavite svoj proces rada.

Dakle, nakon što ste odvojili vreme da podesite postavke i postavite dobre osnovne rezultate sa alatima AI, pratite njihove performanse s vremena na vreme. Promenite svoju strategiju ako je potrebno. Vaša sposobnost procene šta se dešava, kako biste se prilagodili stvarnim okolnostima je neverovatna, i ljudska osobina. Iskoristite je, jer sama veštačka inteligencija nije stručnjak za marketing ili SEO. Ali vi jeste!

Koristite AI za SEO kako biste saznali više podataka o svojoj publici

Alati Ai za SEO mogu da vam pruže neverovatne podatke o vašoj ciljnoj grupi. Recimo, alati kao što je MonkeyLearn mogu da ocene sentiment publike pregledajući online recenzije, pominjanja na društvenim mrežama i još mnogo toga što sve može da vam pomogne da saznate kakva je percepcija vaše publike u odnosu na vaš brend.

Google Analytics i slična rešenja mogu da vam pomognu da pratite i analizirate ponašanje korisnika na vašim stranicama. Ali HubSpot-ov ChatSpot povezuje generativnu veštačku inteligenciju direktno sa podacima o kupcima iz vašeg CRM-a (Customer Relationship Management), kako bi vam pomogao da saznate više o vašoj jedinstvenoj publici, i kreirate marketinške materijale konkretno za nju.

Tu su i platforme poput Adobe Analytics, koje mogu da vam pomognu da iskoristite AI za kreiranje strategijskih segmenata publike, na osnovu prethodnih korisničkih ponašanja. Praktično, da biste mogli da predvidite njihove buduće korisničke akcije.

I na kraju - nikada ne zaboravite zašto uopšte ulažete u SEO optimizaciju

SEO.jpg



Fotografija: Unsplash

SEO je praktičan. Optimizacija inherentno uključuje mnogo brojeva, analiza, sitnih korekcija i gustih izveštaja. A ono u čemu AI može da vam pomogne je da nam uštedi vreme, tako što će da nam prikupi neke informacije i podatke.


Krajnji cilj odlično odrađene SEO optimizacije je da pruži prave informacije – pravim ljudima. A to se sasvim sigurno neće dogoditi ako delegiramo AI za SEO da to radi za nas. Ne, naša uloga u celoj priči je od krucijalne važnosti.

Umesto toga, na nju treba da gledamo kao na priliku, koja će nam pomoći da ono što pružamo učinimo nezamislivo vrednim, i personalizovanim. Sada kada imamo tu priliku, vreme je da je iskoristimo. Napravili smo od AI dobrog slugu, koji je uvek tu za nas. Zato je neophodno da nastavimo da učimo, i usvajamo nove tehnike koje se i prave da bi nam što više pomogle.

A da li vi koristite ove alate u svom radu? Koliko vam skraćuju posao? Podelite svoje utiske sa nama u komentarima.


Naslovna fotografija: Unsplash
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Tesha Design
 
Natrag
Top